Woudenberg

Woudenberg, zowel voor thuiswonenden als bewoners Moriahoeve en andere woonzorgcentra

Het DemenTalent-project in Woudenberg is er zowel voor mensen met dementie die nog thuis wonen, als mensen met dementie die al in één van de betrokken woonzorglocaties wonen. In januari 2023 zijn er 18 vrijwilligers actief, waarvan de helft in woonzorgcentra woont.

DemenTalent Woudenberg is een samenwerkingproject van de volgende organisaties: 
Woonzorgboerderij Moriahoeve, Stichting Welzijn Ouderen (SWO), Maatjes project Welzijn Ouderen, Lelliezorggroep, Gemeente Woudenberg, Coöperatie de Kleine Schans, Bureau DAZ, Accolade Zorg en Zorggroep Charim. 

Enkele van de activiteiten die de deelnemers doen:

  • Vijf bewoners met dementie van de Moriahoeve runnen iedere maandag 'Koffie verkeerd'. Oudere inwoners van Woudenberg komen hier met elkaar koffie drinken en worden 'bediend' door de vrijwilligers met dementie. 
  • Meerdere deelnemers lezen voor op scholen, onder andere de Olijfboom, de Glashorst en de Wittenberg. Vanwege de positieve ervaringen melden zich inmiddels ook andere scholen "hebben jullie voor ons ook een voorlees-opa/oma met dementie?
  • Meerdere deelnemers zijn actief bij de plaatselijke kringloopwinkels. 
  • Meerdere deelnemers zijn/worden actief in het onderhoud van landgoed Geerestein.
  • Eén deelnemer geeft coaching aan de hand van kunstkaarten aan de bewoners van de Moriahoeve. 

Opvallend aan dit project is dat ook bewoners van de Moriahoeve, De Wijngaard (Accoladezorg) en Groenewoude (Charim) worden uitgedaagd om vrijwilliger in de samenleving te worden. Dit zijn mensen met fors gevorderde dementie, die daarom niet meer thuis wonen. Toch is het binnen een paar maanden gelukt om meerdere bewoners met succes te laten functioneren als vrijwilliger. DAZ heeft voor 16 kartrekkers van deze locaties een training verzorgd.

Dit project kende aanvankelijk alleen een projectgroep voor professionals van betrokken organisaties. Omdat het project onvoldoende vaart kreeg, is daar later een stuurgroep met bestuurders/managers van betrokken organisaties aan toe gevoegd. 

Dit project wordt tot nu toe gefinancierd vanuit het Zorgkantoor van Zilveren Kruis. Vanwege het succes heeft de Gemeente Woudenberg inmiddels de intentie uitgesproken mee te gaan financieren. Ook de naastgelegen gemeenten Scherpenzeel en Renswoude hebben belangstelling om dit project naar hun gemeente uit te breiden. 

Wilt u ook vrijwilliger met dementie worden in Woudenberg of directe omgeving? Of wilt u meer weten over dit project; projectleidster Deanie van Tuijl is bereikbaar via: dementalent@moriahoeve.nl. 

Bekijk hier een artikel van Waardigheid en Trots over dit project

Op de LinkedIn-pagina van DemenTalent verschijnen regelmatig berichten over dit project. Ook ervaringsverhalen van deelnemers worden hier gedeeld. De nieuwsbrief van dit project wordt niet alleen rondgestuurd aan velen in Woudenberg en omgeving, maar wordt ook op deze LinkedIn-pagina gepubliceerd. 

Ga naar de LinkedIn-pagina over DemenTalent

 

Home Projecten Woudenberg