Twee indrukwekkende documentaires hier online beschikbaar

8 maart 2023

Filmmaker Pim Giel heeft twee documentaires die hij gemaakt heeft en die o.a. op nationale TV-vertoond zijn, beschikbaar gesteld voor vertoon op deze site. 

Mijn hoofd in jouw handen

In deze documentaire wordt een viertal mensen met dementie geportretteerd. Epko, Anne, Tineke en Ger. Vier verschillende mensen. Hoe leven zij met hun beginnende dementie? Wat bespreken ze met artsen? Wat gebeurt er met relaties met partner en kinderen? Hoe ervaren zij hun dementie?  Ook komen in de documentaire meerdere hoogleraren aan het woord. De film is uitgekomen in 2015 en duurt 66 minuten.

 Bekijk 'Mijn hoofd in jouw handen'

 

Ger, mijn hoofd in eigen hand

In deze (vervolg)documentaire wordt één van de hoofdpersonen uit 'Mijn hoofd in jouw handen', Ger van der Gaast, gevolgd. In de film komt oa. zijn verhuizing van het verpleeghuis aan de orde, just vanuit zijn perspectief/ervaringen. Ger is iemand die ondanks zijn dementie goed weet wat hij wel en niet wil. Dat levert best wel wat worstelingen op met zijn toenemende afhankelijkheid. En het levert wrijving op met de 'zorgsystemen' en 'zorggewoontes'. De titel geeft al aan dat jezelf blijven en zelf de regie houden een belangrijke rode draad in de film is.
Ger was ook voor DemenTalent een pionier. Hij is toen hij nog thuis woonde begonnen met les geven op het ROC, maar is dat ook blijven doen na verhuizing naar het verpleeghuis. Ondanks vele beperkingen die hij had, ging dat hem lang goed af en was een zeer gewaardeerde hulpdocent. Ook rond filmvertoningen in theaters in het land en op congressen heeft Ger veel op het podium gezeten voor nagesprekken met kijkers vertoon van de film. De film is uitgekomen in 2016 en duurt 52 minuten.

Ger is in 2018 overleden. 

Bekijk 'Ger, Mijn Hoofd in Eigen Hand'

Home Actueel Twee indrukwekkende documentaires hier online beschikbaar