Talentvolle vrijwilliger met dementie

Wethouder op bezoek bij DemenTalent Rotterdam Alexander

De gemeente Rotterdam ziet DemenTalent als een belangrijk onderdeel binnen de actielijn dementie in het Uitvoeringsprogramma Ouder en Wijzer. Want in Rotterdam zijn er naar schatting 8800 mensen met dementie en dit aantal neemt snel toe. Wethouder Sven de Langen kreeg dinsdag 15 september een kijkje in het werk van DemenTalent in Prins Alexander. DemenTalent kijkt naar wat de deelnemers kunnen en koppelt dat talent aan organisaties en projecten die dat kunnen gebruiken. En mensen met niet aangeboren hersenletsel en beginnende dementie knappen daar ook eens heel erg van op. Hij ging met Lenie Maccow, deelneemster van het tuinteam in gesprek, “uw glimlach zegt mij genoeg”, zei de wethouder.

Omdat de wijk Het Lage Land een nieuwe bestrating en beplanting krijgt heeft het project van de gemeente een boom op het Samuel Esmeijerplein toegewezen gekregen. Deze zal symbool staan voor een dementie vriendelijke wijk en het project. De boom werd symbolisch door de projectleiders Joost Kuijpers en Lenie Maccow aan de wethouder overhandigt. De houten boom hing vol met de vergeet-mij-nietjes, het symbool van Alheimer Nederland. Iedereen kon er één meenemen.

Ook ondertekende hij het certificaat van Debby Oosterwolde, vrijwilligster in het Huis van de Wijk. Zij had deelgenomen aan de door DAZ verzorgde training DemenTalent. Inmiddels zijn ruim 35 professionals en vrijwilligers uit Prins Alexander getraind en ambassadeur voor de wijk geworden. Zo bouwen met elkaar aan een dementievriendelijke wijk.

DemenTalent is samenwerkingsproject van o.a. Aafje, Buurtwerk, Alzheimer Nederland, DAZ en de Hogeschool Rotterdam.