Talentvolle vrijwilliger met dementie

Erik Scherder: uitdagingen zijn goed voor mensen met dementie

In het TV-programma 'Niet zonder ons' worden zes mensen met hersenaandoeningen gevolgd. Drie hiervan hebben dementie. In het TV-programma legt hoogleraar Erik Scherder uit wat er gebeurt in de hersenen. De drie personen met dementie die gevolgd worden gaan in de Amsterdamse wijk De Pijp aan de slag in wijkcentrum CC Amstel, in de geest van DemenTalent. In navolging op dit TV-programma is inmiddels een start gemaakt met DemenTalent in deze wijk. Het ontmoetingscentrum Dementie in deze wijk speelt hier een belangrijke rol in.

Enkele citaten van Erik Scherder uit deze reeks Tv-programma's: “Witte hersenstof is nodig om signalen van het ene hersengebied naar het andere door te geven. Deze witte hersenstof is zeer afhankelijk van doorbloeding. Door lichamelijke en geestelijk actief te zijn wordt doorbloeding verbeterd. Actie zorgt voor betere doorbloeding. Actie is dus precies wat je nodig hebt. De combinatie van cognitieve en lichamelijk inspanning is ideaal.” “Thuis zitten als ‘verloren groep’ stuit mij al jaren tegen de borst; wat jammer dat dat zo is. Een doel in het leven hebben, een bijdrage leveren aan de maatschappij is enorm belangrijk. Veel mensen met dementie en andere hersenaandoeningen kunnen dat ook”.

Erik Scherder is heel enthousiast over DemenTalent: "Uitdagingen, zingeving en actief zijn, zijn belangrijk voor mensen met dementie. DemenTalent brengt dit allemaal." Erik Scherder zit vanaf de start van DemenTalent in 2013 in het Comité van aanbeveling. De uitzendingen van 'Niet zonder ons' zijn terug te kijken via 'Uitzending gemist'.