Talentvolle vrijwilliger met dementie

Utrecht

DemenTalent Utrecht

In september 2018 is DemenTalent gestart in de wijk Lunetten in Utrecht. In het komende jaar gaan 10-15 mensen met geheugenproblemen en dementie vrijwilligerswerk in de wijk doen. We willen na Lunetten in Utrecht graag gestaag uitbreiden, herfst 2019 als eerste in de aanpalende wijk Hoograven.

Lunetten (12.000 inwoners) is nu 40 jaar oud. De groep eerste bewoners uit de begintijd is ouder aan het worden. De wijk is hier echter nog niet op ingericht. Gemeente Utrecht, U-Centraal, zorg- en welzijnsorganisaties en bewonersorganisaties zijn dan ook druk bezig met nieuwe initiatieven rondom ‘samen prettig ouder worden in Lunetten’. Een project als DemenTalent past daar prachtig bij en is enthousiast ontvangen.

Met DemenTalent kunnen mensen met geheugenproblemen en dementie zich op een laagdrempelige manier inzetten voor de buurt. Als vrijwilliger doen zij nuttig werk en houden sociale contacten.

We bespreken wat leuk vrijwilligerswerk zou kunnen zijn dat echt bij die persoon past en waar iemand blij van wordt. We helpen dit te vinden en blijven erbij betrokken. De nadruk ligt op wat iemand wil en kan, en niet op wat iemand niet (meer) kan. Samen gaat het zeker lukken.

Voorbeelden: activiteiten met kinderen, ‘groene vingers’ gebruiken, helpen bij sportactiviteiten, conversatieles geven aan migranten, koken met en voor anderen. Eigen ideeën zijn natuurlijk welkom.

Wilt u vrijwilliger worden en heeft u geheugenproblemen of een vorm van dementie?
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden?
Heeft u vragen over bijvoorbeeld vervoer en/of kosten?

Neem contact op met:

Gerda Bultstra
Tel: 0654693775
Email: dementalentlunetten@gmail.com

Balearen 22, 3524 EM Utrecht