Talentvolle vrijwilliger met dementie

DemenTalent Rotterdam (Prins Alexander)

DemenTalent Prins Alexander

In september 2019 is in Prins Alexander Rotterdam DemenTalent gestart. Buurtwerk heeft in samenwerking met zorginstelling Aafje in Rotterdam Prins Alexander subsidie toegekend gekregen voor het project. Het project DemenTalent draagt bij aan het dementievriendelijk maken van de samenleving: mensen met dementie blijven actief en steeds meer mensen zonder dementie krijgen ‘gewoon’ met hen te maken.

Thuis komen met verhalen, nieuwe belevingen door bijzondere ontmoetingen en bezigheden in de wijk of het buurthuis. Dat is waar we ons voor inzetten. Bij DemenTalent draait het om mensen met dementie in hun kracht zetten én houden.

Dit project is een moderne en informele aanvulling op dementiezorg. Niet over nemen, maar coachen en creëren van mogelijkheden zodat mensen meedoen, op hun manier, ook bij (beginnende) dementie. We richten ons op wat mensen nog wél kunnen hen daarin te bevestigen en hen te laten ervaren dat ze waardevol zijn voor de maatschappij.

Wat is er te doen?
De activiteiten van DemenTalent hebben een doorlopend karakter in Prins Alexander én specifiek in de wijk het Lage Land. De aanvangstijden zijn in overleg en sluiten aan bij de mogelijkheden van de deelnemers. Meedoen aan de activiteiten zorgen voor ontmoetingen, inclusie en actief erop uit.

Wij bieden dat aan op twee vlakken;

In de Wijk: actief in de eigen omgeving met wat mensen kunnen, leuk vinden of blij van worden. Bijv. op de kinderboerderij, de sportclub, in een winkel of op school.

In het Groen: actief in de buitenlucht met het onderhouden van buurt- ,school- en/of bewonerstuinen.

Hier kunt u de folder van DemenTalant Rotterdam bekijken.

Mantelzorgers
Zij dragen een pittige zorgtaak. Met DemenTalent ontstaat meer ruimte bij mantelzorgers. En dus ook weer tijd voor de eigen contacten en bezigheden.

Heeft u dementie of kent u iemand met dementie en wilt u aan de slag blijven of onder de mensen zijn?  Wij hebben vacatures voor enthousiaste vrijwilligers met dementie. Lijkt het u leuk? Of hebt u een andere wens om aan de slag te gaan?
Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Irma Hartman, projectleider, tel 06 46 64 26 58 irma.hartman@aafje.nl
Joanneke Engel, projectleider, tel. 06 83 07 63 71 joanneke.engel@buurtwerk.nl
Joost Kuijpers, projectleider groenproject, tel. 06 10 75 94 27 joost.kuijpers@buurtwerk.nl

Ook elders in Rotterdam wordt gesproken over DemenTalent. De Gemeente Rotterdam juicht de start van meer DemenTalent-projecten toe. Wilt u elders in Rotterdam een DemenTalant-project starten, neem van contact op met Ruud Dirkse van DAZ, ruud@anderszorgen.nl

Wilt u vrijwilliger worden en heeft een (beginnende) vorm van dementie?
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden?
Heeft u vragen over bijvoorbeeld vervoer en/of kosten?

Neem contact op met:
Joanneke Engel
Buurtwerker
M: 06 83 07 63 71
joanneke.engel@buurtwerk.nl

Irma Hartman (Aafje)
M: 06 46 64 26 48
irma.hartman@aafje.nl